Nyheder på Snapchat
Nyheder på Snapchat er tilpasset de unges digitale adfærd
Blandt Aalunds journalistpanel er det kun 1 ud af 181 journalister, der nævner brugen af Snapchat i forbindelse med research og artikler. Men Snapchat er en effektiv nyhedskanal, hvis man vil i kontakt med de unge, siger Anders Kongstad, der står bag initiativet SnapKanalen.
Snapchat stormer frem i Danmark
Det er ikke overraskende, at Aalunds PR Barometer Samfund tegner et tydeligt billede af, at Twitter og Facebook er de to sociale medier, som danske journalister hyppigst anvender. Modsat giver under 1% af journalisterne udtryk for, at de bruger Snapchat i forbindelse med research og artikler. Men hvis man som nyhedsmedie ønsker at komme i kontakt med en yngre målgruppe, bør man ikke udelukke Snapchat som nyhedskanal. DR medieforsknings årlige rapport ’Medieudviklingen 2014’ viser, at 11 % af den danske befolkning anvender Snapchat dagligt, hvorved Snapchat er det næstmest benyttede sociale medie i Danmark efter Facebook.
Det er dog stort set kun danskere under 30 år, der bruger Snapchat, men inden for denne aldersgruppe anvendes det sociale medie også hyppigt.
Journalist Anders Kongstad har taget det sociale medie til sig og lancerede den 25. august 2014 SnapKanalen, der er et nyhedsmedie rettet mod den unge målgruppe på Snapchat.
SnapKanalen er en moderne avis for de unge
SnapKanalen har i øjeblikket omkring 2200 følgere, og målgruppen er hovedsageligt unge mellem 15 og 25 år. Anders Kongstad fortæller, hvordan det særlige ved SnapKanalen som nyhedsmedie er, at Snapkanalen er tilpasset de unges digitale adfærd.
”SnapKanalen er et medie, som forsøger at gå ind og ramme de unge, der hvor de er og bruger alt deres tid”. Der er et stort udbud af applikationer og forskellige elektroniske devices og services, som stjæler tid fra nyhederne, men som de unge elsker at bruge tid på. Som nyhedsmedie er man derfor nødt til at tænke over, hvordan man kan trænge ind i de unges sfære, siger Anders Kongstad.
”Snapchat er deres hjemmebane, så derfor tror jeg, det er lettere for dem at tage nyhederne til sig”.
SnapKanalen gør de unges liv mere simpelt
Med Snapchat er det blevet lettere for de unge at tilgå nyheder:
”De kan få nyhederne på Snapchat, hvor de alligevel sidder hele dagen og ser updates fra deres venner”, forklarer Anders Kongstad. For selvom nyhederne er overfladiske, kan de vække de unges nysgerrighed efter at vide mere.
”Det er jo ikke fordi, jeg går ind og skriver lange, beskrivende artikler om en bestemt nyhed. Jeg giver dem jo bare et meget overfladisk nyhedsbillede, men før i tiden fik de jo slet ikke nyheder. Nu kan de måske få en anden form for interesse for nyheder. De kan blive nysgerrige, søge yderligere information og blive klogere. Det fede ved Snapchat er, at det er så simpelt at sende en snap”.
SnapKanalen skaber grobund for engagement
For Anders Kongstad handler det dog ikke kun om at sende nyheder ud til de unge, men også om at engagere dem gennem debat.
”Når man på TV2 nyhederne skaber en debat på Facebook, er det i højere grad de 30-70 årige, der sidder på arbejde eller derhjemme, som kommenterer. Men når jeg har startet en debat på SnapKanalen, om et politisk emne, så får jeg måske 25-30 svar ind, og det er unge mennesker, som kommer med deres holdning via en snap. Det er det, der er essensen af det hele – at fange de unge på SnapKanalen og få dem til at komme med deres holdning”.
Nyheder med substans
SnapKanalens følgere er især glade for videoreportager:
”Den feedback jeg får fra mine følgere er, at de klart bedst kan lide videoreportager, for så kommer de med ud og oplever ting. Den dag hvor Uber (taxakonceptet, red.) kom til Danmark, og taxachaufførerne rasede over det, lavede jeg en videoreportage. Jeg gik over på banegården, hvor jeg bankede på døren til en taxachauffør, som lod mig interviewe ham. På den måde kan man også bruge levende billeder og videoer”.
Selvom nyhederne gerne må indeholde underholdende elementer, er det specielt nyheder med substans, som Anders Kongstads følgere efterspørger:
”De sidder ikke deromme bag skærmen og tænker, at de kun vil have fjollede nyheder. De vil også have nyheder, som de kan snakke med deres kammerater om”.
Man kan opbygge et forhold til de unge gennem Snapchat. Det er især den direkte kommunikation, og muligheden for at skabe et bånd til de unge, der adskiller Snapchat fra andre nyhedsmedier, fortæller Anders Kongstad:
”Vi kan sidde og chatte sammen. De kan stille mig spørgsmål, og jeg kan svare. Det er et meget mere personligt forhold, man får”.
Ifølge Anders Kongstad skal man som nyhedsmedie fokusere på, at brandingværdien er mindst lige så vigtig som det at generere trafik over på andre sider.
”Jeg synes, Snapchat er et genialt værktøj til at få skabt et forhold til de unge. På længere sigt, når de sidder som 30-40 årige, tror jeg, der er en større chance for, at de bevæger sig hen mod det nyhedsmedie, som de er vokset op med for eksempel på Snapchat”. Anders Kongstads afsluttende budskab lyder derfor uden tøven:
”Spring ud i det”.
Om Anders Kongstad
Anders Kongstad er 25 år og uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Han lancerede SnapKanalen som en del af hans afsluttende bacheloropgave. I forbindelse med opgaven blev han medlem af Stibo Accelerator, der er et iværksætterprogram søsat af Stibo-Koncernen. Programmet rekrutterer studerende, der arbejder med nye medier.
Efter endt bachelor fik han arbejde som Social Media Redaktør ved TV2.
Du kan følge Anders på Twitter @akongstad
Om Snapchat
Kommunikationen på Snapchat foregår via billeder, videoer, tekst og tegninger.
Beskederne er kun synlige et vist antal sekunder, hvorefter de destrueres. Disse beskeder kaldes snaps.
DR’s rapport ’Medieudviklingen 2014’ viser, at Snapchat har 890.000 månedlige brugere, hvilket er en stigning på 77 % i forhold til 2013.
Af Sarah Bruun Hedegaard,
Kommunikationskonsulent hos Aalund