Delphi-teknikken udviklet til B2B Research – 1996

Delphi-teknikken udviklet til B2B Research – 1996


1. Substans
Delphi er en analysemetode til at forudsige fremtiden på områder, hvor der ikke er nogle fremskrivningsmuligheder baseret på fakta og tal. Metoden er mest anvendte til teknologisk forecasting.

Metoden blev udviklet helt tilbage omkring 1950’erne af Rand Corporation, USA til militærets planlægning.

Rand Corporation var oprindeligt en del af Douglas Aircraft, men er i dag en nonprofit organisation, der laver innovativ research af samfundsmæssig karakter.

Vi har brugt metoden allerede i 90’erne og 00’erne indenfor fx mobiltelefoni, så vi har kunnet konstatere, hvad der virkede godt og mindre godt. Og efterfølgende forbedret metoden.


2. Nytteværdi
Som nævnt giver metoden en begrundet indblik i de eller de fremtidige udviklingsforløb på områder, hvor fremskrivning eller lignende faktabaserede beregninger ikke er mulige.

Metoden bruges oftest indenfor teknologiske, markedsmæssige eller lovgivningsmæssige store spring. - Eller som nu i slutningen af 2024, hvor der er mange usikkerhedsfaktorer omkring globalisering, AI, globale politiske alliancer, global opvarmning osv.

Metoden involverer vores kunde i de tre hovedfaser af et forecastingforløb, hvorved der opnås en dybere indsigt end ved blot at modtage slutresultatet.

Det er vores erfaring fra de gennemførte projekter, at metoden har en ganske god træfsikkerhed.


3. Mere information
Forklaret med få ord, kan Delphi teknikken hjælpe en branche eller en virksomhed, der ønsker at disponere 3 eller 5 eller 7 år ud i fremtiden.

Man har oftest få fakta og et antal mere eller mindre løst funderede hypoteser om teknologiske, aktør- og markedsmæssige eller lovgivningsmæssige store spring, som starter behovet for beslutninger.

Efter et forstudie sammensætter vi et ”ekspertpanel”, der repræsenterer forskellige aspekter af den fremtid, som ønskes struktureret og estimeret. – Eksperterne har typisk forskellig faglig baggrund, men alle en relation til det tema, som ønskes prognosticeret.

Vi har ofte brugt et bruttopanel på 25-30 personer, der er opdelt i 4-6 faglige ekspertiser som lovgivning, teknologi, salg, produktion, distribution og forskning.

Deltagerne giver deres mening tilkende gennem successive runder af interview. En form for iterativ proces baseret på tre forskellige sæt spørgefilosofier.